Inleiding
De dynamiek van gedrag en bewegen
Hoe langer we teruggaan in de tijd, hoe meer we als mensen in beweging waren: om ergens te komen, om eten te verzamelen, om gereedschappen te maken en om onderdak te regelen. Ons gedrag was gericht op overleven. In deze tijd is ons bewegingsgedrag enorm veranderd door alle moderne gemakken: water komt uit de kraan, de wasmachine doet de was, kleding en eten bestellen we online, de auto brengt ons overal. De gevolgen van de ontstane beweegarmoede is overal zichtbaar.
Hoe krijgen we iedereen weer in beweging?
Gedragsverandering op het gebied van bewegen is lastig. Neem jezelf als voorbeeld. Welke voornemens heb je genomen en wat lukte wel en wat niet? Waarom is dat ene bij jou wel gelukt en dat andere niet …..? Monique gaat in haar presentatie in op gedragsverandering: wat is een effectieve strategie en hoe kun je die toepassen? Voor jezelf, de kinderen in jouw klas en misschien ook wel de ouders van de kinderen. Vanuit de wetenschap is voldoende gemeten en bekend: Monique combineert wetenschappelijke kennis met praktische voorbeelden.




Bewegingstussendoortje
Tussen de twee openingslezingen komen we samen in beweging op een inspirerende manier met natuurlijk linken naar onderwijsinhoud. Door Wim van Gelder.
Mirka Janssen zal vervolgens presenteren op hoeveel scholen er extra beweegmomenten, zoals beweegtussendoortjes en bewegend leren, wordt ingezet. Vanuit het lectoraat Bewegen In en Om School (BIOS) inventariseert zij landelijk hoe dynamisch de schooldag is in verschillende delen van het land en wat redenen voor leerkrachten zijn om wel of niet extra beweegmomenten in te zetten.
Programma:
10.00 – Ontvangst
10.30 – Inleiding
11.30 – Workshopronde 1
12.45 – Lunch
14.00 – Workshopronde 2
15.30 – Workshopronde 3
16.45 – Einde en afhalen deelnamecertificaat
17.00 – Diner (optioneel)